Zużycie procesora 100 procent w spoczynku - fmapp32

A A A
Emeryt
Avatar Fallen Angel
reputacja: 4423
posty: 1286
offline
25.06.12 18:10 | #2907895 | (link) | zgłoś naruszenie
Witam

Mój system to Win 7 Ultimate 64 bit. Karta dźwiękowa zintegrowana realatek.

Mam następujący problem , gdy nie porusza sie myszką czy nie klika w klawiature po chwili w Menadżerze Zadań pojawia się proces:
fmapp32*.exe*

Nie ważne czy włączona jest jakas gra, film, muzyka czy pulpit. Proces pojawia się na normalnym koncie użytkownika ale na koncie administratora już nie ma problemu.
Nie mogę znaleźć go fizycznie a antyvirusy i tym podobne programy nic nie znajdują. Gdy poruszy sie myszka to proces odrazu znika i wszytko wraca do normy
ale gdy znowu nie uzywamy myszki/klawiatury to proces się włącza tak szybko, że nawet nie da się w niego kliknąć. Obciążenie procesora 100%, czasami komputer sie zawiesza tak, że pomaga tylko reset.

Dodatkowe informacje:
Google podaje fmapp.exe jako plik sterowników realateka (jednak pozbycie sie ich nic nie dalo).
O pliku fmapp32.exe jest tylko jeden wpis:
Kod:

Tylko dla zarejestrowanych. Chcesz mieć pełny dostęp do Ajo.pl?
Zarejestruj się i dołącz do naszego grona wirtualnych przyjaciół!

Jednak żadnych przydatnych informacji. Z tego co widziałem na dysku w folderach realatek jest tylko
fmapp
ale nie
fmapp32

Szukając w google nie widziałem aby ktokolwiek miał podobny problem ze "znikającym" procesem.

Wolałbym obejść się bez formata, za pomoc w rozwiązaniu rep+.
Ostatnio edytował (2): Fallen Angel dnia 26.06.12 14:34
Aktywny Użytkownik
Avatar alien666
reputacja: 417
posty: 449
offline
25.06.12 23:41 | #2907968 | (link) | zgłoś naruszenie
Używasz windowsa 7 ultimate, nie wiadomo jakiej wersji, czy 32 bitowej czy też 64 bitowej.
Owy proces z dodatkowymi cyframi 32 oznacza nic więcej jak tylko, że owy sterownik został napisany dla systemu 32 bitowego, sprawdź jaki masz system (32 bity czy 64) i dobierz odpowiednie sterowniki do niego, bo stąd moze sie brać to, co dla ciebie jest problemem.
Piszę jedynie ogólnikowo gdyz problem najlepiej rozwiazuje sie siedząc i gapiąc sie w monitor :)
Sprawdź czy masz uruchomione usługi oszczędzania energii(zarządzanie energią w panelu sterowania) i wyłączania urządzen(a siódemka ma tego mnóstwo)i np. indeksowanie,tworzenie kopii zapasowych w tle...opcji jest wiele.
Ostatnio edytował (2): alien666 dnia 25.06.12 23:46
Emeryt
Avatar Fallen Angel
reputacja: 4423
posty: 1286
offline
26.06.12 14:37 | #2908071 | (link) | zgłoś naruszenie
Dzięki za odpowiedź.

Mój błąd zapomniałem dodać , że mam 64 bitowy system. Jednak to nie jest plik sterowników. Nawet w google nie ma nic o nim tym bardziej w folderach realateka albo windowsowych.
Próbowałem już odinstalować całkiem itp. Poza tym problem pojawił się kilka dni temu więc bardziej podejrzewałbym virusa a nie problem z programem.


Tego typu rzeczy mam powyłączane chociaż nie robią różnicy nawet gdy są włączone. Mam PC nie laptopa.

Siedziałem i gapiłem się w monitor jednak nie wiele wymyśliłem :P A wszystko co wpadło mi do głowy nie działało.

Problem aktualny.
Ostatnio edytował (1): Fallen Angel dnia 26.06.12 14:46
Początkujący
Avatar Ubicuse
reputacja: 56
posty: 20
offline
26.06.12 18:05 | #2908135 | (link) | zgłoś naruszenie
U mnie właśnie też wczoraj się pojawił ten proces
mam win 7 64 bit
i po jakimś czasie bezczynności lub gdy nie rusza się myszką np. podczas oglądania filmów włącza się ten proces i zabiera 100% zasobów procesora
zostawiam komputer włączony gdy wychodzę do pracy i dzisiaj wracam a tam wentyle wyją na maxa bo procek ciągle 100% obciążenia, gdy tylko ruszę myszką proces znika i wszystko wraca do normy

dobra wywaliłem bydlaka - wywaliło mi jakiś runtime error ale jest spokój narazie :)
Ostatnio edytował (1): Ubicuse dnia 26.06.12 18:26
Emeryt
Avatar Fallen Angel
reputacja: 4423
posty: 1286
offline
27.06.12 01:09 | #2908190 | (link) | zgłoś naruszenie
Ubicuse

Skoro sobie poradziłeś z problemem mógłbyś napisać jak to zrobiłeś aby pomóc mi innym którzy mają/będą mieli ten sam problem. Po to powstał ten wątek.
Ja osobiście nie mogę tęgo usunąć więc proszę napisz jak to zrobiłeś.
Ostatnio edytował (2): Fallen Angel dnia 27.06.12 14:25
Początkujący
Avatar Ubicuse
reputacja: 56
posty: 20
offline
27.06.12 06:31 | #2908219 | (link) | zgłoś naruszenie
u mnie plik znajdował się w C:\Users\*nazwa uzytkownika*\AppData\Roaming\Realtek\intel
zafundowałem mu delete
tyle że dzisiaj rano gdy to pisałem żeby wkleić dokładną ścieżkę w tym katalogu znowu siedział ten plik :) (chyba że mam omamy :P:P)
tak więc znowu go skasowałem i poczekam na internet żeby nadążył z problemem :P

ps.

po tym jak się znowu plik pojawił sprawdziłem msconfig-a żeby sprawdzić czy cosik mi się samo nie uruchamia z systemem
i jest durna nazwa pt. Microsoft Windows Operating System - sama nazwa już mnie pogrzebała śmiechem
także do usunięcia i jutro zobaczę jak na nowo kompa uruchomię
Ostatnio edytował (1): Ubicuse dnia 27.06.12 06:34
Emeryt
Avatar Fallen Angel
reputacja: 4423
posty: 1286
offline
27.06.12 14:30 | #2908335 | (link) | zgłoś naruszenie
Rzeczywiście znalazłem ten plik i usunięcie go rozwiązało
ten
problem. Zastanawiam się tylko czemu nie mogłem znaleźć go wcześniej.
Zauważyłem ogólny problem ze sterownikami i dosyć dużo procesów z realteka z menadżerze zadań.
Póki co można powiedzieć, że wszystko ok ale lepiej sprawdzać na bieżąco czy wszystko ok.
Dzięki za pomoc Ubicuse pisz co tam u siebie wymyśliłeś jakby co.

ROZWIĄZANIE

Jeżeli ktoś ma lub będzie miał podobny problem, ja poradziłem z tym sobie tak:
plik RAVCpl32.exe należy usunąć lub ustwaić aby nie włączał się przy starcie systemu.
Dodatkowo można usunąć plik fmapp32.exe (jeżeli takowy znajdziemy). To powinno załatwić problem i nie powoduje żadnych negatywnych skutków.

Temat do zamknięcia.
Ostatnio edytował (1): Fallen Angel dnia 05.07.12 21:35
login
hasło
|
Nie masz profilu? - zarejestruj się i zacznij w pełni korzystać z sieci!