Biszkopt przekładany masą makową

A A A
Zbanowany
Avatar linal Reaktywacja
reputacja: 0
posty: 0
offline
31.03.09 13:56 | #1289263 | (link) | zgłoś naruszenie
Biszkopt przekładany masą makową - przepis


Składniki:


Biszkopt:6 jaj2 i1/2 szklanki mąki1 i 1/2 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa makowa:2 szklanki maku1/2 litra mleka1 szklanka cukru1 kostka masła4 jajazapach migdałowybakalie: rodzynki, orzechy, migdały,

Sposób przyrządzania:


BiszkoptJajka ubijam z cukrem dodaje proszek do pieczenia i mąkę wszystko miksuje. Biszkopt picze się 40 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni.Zimny dziele na trzy krążki.Masa makowa:Mak gotujemy w mleku około 20 minut. Odcedzany i ostudzony makmielimy wmaszynce do mięsa, mieszamy z cukrem i jeszcze raz mielimy. Masło rozpuszczamy w garnku dodajemy zmielony mak z cukrem, zapach migdałowy i bakalie ( orzechy i migdały drobno pokrojone ), do ciepłej masy wbijamy jajka i szybko mieszamy żeby się nie zcieły.Ciepłą masę dzielimy na dwie porcje i przekładamy biszkopt.Przełożony biszkopt owijamy folią i ściereczką aby zaparował. Zostawiamy do następnego dnia aby masa makowa się zcisneła.Bakalie oczywiście wg uznania ja dodaje takie jakie akurat mam w domu.Biszkopt z masą makową nie wymaga chłodnego miejsca i można go zrobić nawet dwa, trzy dni wcześniej.Smacznego.
LinaL - REAKTYWACJA - MOWIŁEM mniue sie nie da zbanować
login
hasło
|
Nie masz profilu? - zarejestruj się i zacznij w pełni korzystać z sieci!