Pizza

A A A
Użytkownik
Avatar MarzenaMaga
reputacja: 198
posty: 51
offline
14.11.08 13:11 | #1010436 | (link) | zgłoś naruszenie
[FONT=Times New Roman]
Pizza z tuńczykiem

[/FONT][LEFT][FONT=Times New Roman]
[B]Ciasto
[/B][/FONT][FONT=Times New Roman]
[B]składniki:
[/B]
1 szklanka ciepłego piwa
3 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1,5 łyżki soli gruboziarnistej
4 dkg świeżych drożdży
2,75 – 3, 25 szklanki mąki

[B]Sposób przyrządzenia:
[/B]
Zmiksować piwo 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże. Płyn przelać do miski i powoli dodając mąkę wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się sprężyste. Na blacie kuchennym wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut, ciasto winni być jednolicie gładkie i sprężyste. Miskę wysmarować pozostała oliwą, przełożyć do niej ciasto, przewracając aż cała powierzchnia pokryje się oliwą. Miskę nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce. Należy pamiętać że ciasto podwoi swoją objętość. Trwa ten proces około 90 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny i podzielić na porcje. Tak przygotowani możemy przystąpić do pieczenia pizzy. Konsumenci będą zachwyceni nowym, niepowtarzalnym smakiem.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[B]Sos
składniki:
[/B]
1 łyżeczka masła
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
½ kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka ketchupu
sproszkowany czosnek
sól, mąka ziemniaczana

[B]Sposób wykonania:
[/B]
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.
Autorką przepisu na sos jest Vjesja.

[B]Filing
składniki:
[/B]
50 dkg pomidorów
2 łyżki oleju
5 dkg tartego żółtego sera
1 mała puszka tuńczyka we własnym sosie
czosnek, bazylia do smaku

[B]Sposób przyrządzenia:
[/B]
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekany czosnek, kilka minut smażyć. Dodać pomidory i bazylię, chwilkę smażyć, dodać obsączonego, rozdrobnionego widelcem tuńczyka, smażyć mieszając 3 minuty.
Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, posypać serami. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.[/FONT][/LEFT]


[FONT=Times New Roman]Pizza ogrodnika[/FONT]


[FONT=Times New Roman]
Ciasto
[/FONT][FONT=Times New Roman]
składniki:


1 szklanka ciepłego piwa
3 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1,5 łyżki soli gruboziarnistej
4 dkg świeżych drożdży
2,75 – 3, 25 szklanki mąki

Sposób przyrządzenia:

Zmiksować piwo 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże. Płyn przelać do miski i powoli dodając mąkę wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się sprężyste. Na blacie kuchennym wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut, ciasto winni być jednolicie gładkie i sprężyste. Miskę wysmarować pozostała oliwą, przełożyć do niej ciasto, przewracając aż cała powierzchnia pokryje się oliwą. Miskę nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce. Należy pamiętać że ciasto podwoi swoją objętość. Trwa ten proces około 90 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny i podzielić na porcje. Tak przygotowani możemy przystąpić do pieczenia pizzy. Konsumenci będą zachwyceni nowym, niepowtarzalnym smakiem.

Sos
składniki:

1 łyżeczka masła
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
½ kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka ketchupu
sproszkowany czosnek
sól, mąka ziemniaczana

Sposób wykonania:

Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.

[B]Filing
składniki:
[/B]
1 bakłażan
2 pomidory
2 strąki kolorowej papryki
20 dkg ulubionej wędliny
5 dkg tartego żółtego sera
1 łyżka keczupu
2 łyżki majonezu
1 łyżka oleju


[B]Sposób przyrządzenia:
[/B]
Warzywa oczyścić, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, dodać warzywa, dusić ostrożnie mieszając 10 minut. Wędlinę pokroić w plasterki. Ser wymieszać z majonezem i keczupem.
Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, na nich rozsmarować ser z dodatkami. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.[/FONT]
Użytkownik
Avatar MarzenaMaga
reputacja: 198
posty: 51
offline
15.11.08 12:09 | #1011289 | (link) | zgłoś naruszenie
[FONT=Times New Roman]
Pizza Fantazja.

[/FONT]

[FONT=Times New Roman]
[B]Sos
składniki:
[/B]
1 łyżeczka masła
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
½ kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka ketchupu
sproszkowany czosnek
sól, mąka ziemniaczana
Sposób wykonania:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną.
[/FONT][FONT=Times New Roman]
[B]Ciasto 1
[/B][/FONT][FONT=Times New Roman]
[B] składniki:
[/B][/FONT][FONT=Times New Roman]

[/FONT][FONT=Times New Roman]
100g ml ciepłego mleka
200 g mąki
½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju z oliwek
1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana [/FONT][FONT=Times New Roman]cebula
[B]Sposób wykonania:
[/B][/FONT][FONT=Times New Roman]
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.


[/COLOR]
[COLOR=Blue][B]Ciasto 2
[/B]
[B]składniki:

[/B]
1 szklanka ciepłego piwa
3 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1,5 łyżki soli gruboziarnistej
4 dkg świeżych drożdży
2,75 – 3, 25 szklanki mąki

[/FONT][FONT=Times New Roman]
[B]Sposób przyrządzenia:
[/B][/FONT][FONT=Times New Roman]
Zmiksować piwo 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże. Płyn przelać do miski i powoli dodając mąkę wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się sprężyste. Na blacie kuchennym wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut, ciasto winni być jednolicie gładkie i sprężyste. Miskę wysmarować pozostała oliwą, przełożyć do niej ciasto, przewracając aż cała powierzchnia pokryje się oliwą. Miskę nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce. Należy pamiętać że ciasto podwoi swoją objętość. Trwa ten proces około 90 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny i podzielić na porcje. Tak przygotowani możemy przystąpić do pieczenia pizzy. Konsumenci będą zachwyceni nowym, niepowtarzalnym smakiem.
[/FONT][FONT=Times New Roman]

[B]Filing
składniki:
[/B][/FONT][FONT=Times New Roman]
35 dkg rozdrobnionych pomidorów
1 rozgnieciony ząbek czosnku
15 dkg tartego sera Cheddar
5 dkg kolorowej, marynowanej papryki
7,5 dkg przesmażonych pieczarek
10 dkg pokrojonego sera mozzarella
czarne oliwki bez pestek
zioła wg uznania
czerwona mielona papryka
[/FONT][FONT=Times New Roman]

[B]Sposób przyrządzenia:
[/B][/FONT][FONT=Times New Roman]
Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, posypać serami. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.[/FONT]
Początkujący
Avatar honorataYY
reputacja: 0
posty: 2
offline
10.12.13 13:59 | #3023670 | (link) | zgłoś naruszenie
Pizza ze szparagami

Pizzę pieczemy w zwykłych tortownicach lub blaszkach do pieczenia pizzy o średnicy około 24 cm.
Pizzę można odgrzewać (najlepiej w kawałkach, na patelni, częściowo pod przykryciem). Po upieczeniu możemy przechowywać ją w lodówce lub nawet zamrozić - odgrzewać po kawałku gdy najdzie nas ochota na małą przekąskę.
Cztery Strony Świata - przedszkole Anin.
Częsty Bywalec
Avatar marypoppins
reputacja: 0
posty: 269
online
21.09.15 16:50 | #3112680 | (link) | zgłoś naruszenie
Nie lepiej zamrozić ciasto na pizze? Takie jeszcze nie rozwałkowane? Czasami tak robię i mam potem pizzę na szybko.
Początkujący
Avatar miko200
reputacja: 0
posty: 8
offline
13.01.17 12:14 | #3147763 | (link) | zgłoś naruszenie
Ja akurat ciasto na pizzę kupuję zawsze gotowe
Częsty Bywalec
Avatar marypoppins
reputacja: 0
posty: 269
online
31.05.17 13:04 | #3155602 | (link) | zgłoś naruszenie
To też nie za dobrze. Takie gotowe ciasto ma okropny skład.
AJO.pl | INDATA Software Limited Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu . Polityka prywatności Regulamin FAQ Reklama Współpraca Kontakt
login
hasło
|
Nie masz profilu? - zarejestruj się i zacznij w pełni korzystać z sieci!