Najlepsze ciasto na pizze - przepis własny ;]

A A A
Peace Lover
Avatar Hefa
reputacja: 4588
posty: 465
offline
10.02.08 13:04 | #745042 | (link) | zgłoś naruszenie
no wiec na pizze o srednycy około 30 cm bedziemy potrzebowali

0,5kg mąki
100 ml oliwy/oleju
250 ml wody
Pół paczki drożdży
Szczypta soli
Łyżeczka cukru



Drożdże rozpuszczamy w 150 ml wody i dodajemy cukier – odstawiamy na 5 min.
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy sól.(a tutaj coś co podpatrzałem w pizzeri :P ja sypie jeszcze do mąki oregano bazylie i zioła prowansalskie naprawdę smakuje o wiele lepiej)
Do mąki wlewamy rozpuszczone drożdże i oliwę/olej. Mieszamy. Następnie dolewamy wody dopóki nie uzyskamy konsystencji ciasta (taka miękka plastelina :P). Ugniatamy dopóki ciasto samy nieznacznie odchodzić od miski(jeżeli wlało nam się za dużo wody można dosypać trochę mąki:P).
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
Po wyrośnięci ciasto wyrzucamy na stół/blat pokryty mąką, rozwałkujemy i dodajemy swoje ulubione dodatki:P(ja polecam puszkę pomidorów krojonych na spód(jako sos-pamietajcie o przyprawach)dobrze wysmazone pieczarki(z przyprawami)paprykę salami no i ser oczywiście:P wszystko radze posypać troche solą i pieprzem)

Piec w 180 stopniach przez około 15 min
Bywalec
Avatar trooper
reputacja: 38
posty: 161
offline
30.06.08 13:30 | #883990 | (link) | zgłoś naruszenie
Jak długo ciasto musi "wyrastać"?
Początkujący
Avatar PrezeSSito
reputacja: 0
posty: 2
offline
26.08.08 10:01 | #926993 | (link) | zgłoś naruszenie
troszkę się podłącze.... my robimy u siebie w pizzeri cos takiego i to się sprawdza od lat.... oczywiście nie takie ilości ja poprostu pomniejszyłem :D

1kg mąki
25gr drożdzy.... ok. ćwiartka paczki
pół litra wody
35gr soli....
35ml oleju

drożdze wrzucamy do wody i soli.... no i wiadomo rozpuszczamy... później dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto.... gdy ciasto jest powiedzmy prawie wyrobione dolewamy olej... i to jest ważna kolejność bo jak wleje się olej to z ciastem tak średnio można coś zrobić... oczywiście można dodać cukier który powoduje że ciasto szybciej rośnie


a ile ciasto musi rosnąć.... hmmm najlepsze jest jak zwiekszy swoją objętość tak mniej więcej o połowe
Jeśli pędzisz z prędkością 250 km/h to co widzisz przed sobą jest już Historią
Aktywny Użytkownik
Avatar cinek50000
reputacja: 9
posty: 454
offline
19.02.10 12:08 | #1948483 | (link) | zgłoś naruszenie
Przepisy na PIZZE GRZANKI I ZAPIEKANKI
12mb
pdf
Kod:

Tylko dla zarejestrowanych. Chcesz mieć pełny dostęp do Ajo.pl?
Zarejestruj się i dołącz do naszego grona wirtualnych przyjaciół!



Kod:

Tylko dla zarejestrowanych. Chcesz mieć pełny dostęp do Ajo.pl?
Zarejestruj się i dołącz do naszego grona wirtualnych przyjaciół!
Platynowy Użytkownik
Avatar banita
reputacja: 6749
posty: 1970
online
30.08.10 18:04 | #2218291 | (link) | zgłoś naruszenie
bzdura!
najlepsze ciasto pod pizze ma sklad:
0,5 mąki
jedno jajko jedno bialko:D
1/4 paczki drożdży
ok 10 gram soli
ok 80 gram cukru
pół szklanki oleju
trochę mniej niż pół szklanki mleka
JAKIEŚ PÓŁ GODZ. W LODÓWCE
i powiem tak: mie ma znaczenia kolejność składników byleby sie połączyły a tak między nami najlepiej rozetrzeć drożdże z cukrem a potem ..........:D

to spód:
a dodatki:
ser jakikolwiek starty na tarce
sos pomidorowy z dodatkiem bazylii, oregano soli i pieprzu
pieczarki w plasterkach surowe
kiełbasa wedle uznania
kawalki kurczaka pokrojone w kostkę przyprawione najlepiej knorrem do kurczaka
polędwica pokrojona w kostkę przyprawiona majerankiem, oregano i solą
i inne dodatki wqedle uznania ale zawsze wszystkie składniki trzeba przyprawić przed położeniem na pizzy inaczej będzie jałowa i niesmaczna
brokuły, paprykę kładziemy surowe
feta najlepsza do zapieczenia ale i surowa pokrojona w kostkę jest super
jajko posadzone w środku to czysta poezja
ziemniaki gotowane z dodatkiem gorgonzoli to cos fantastycznego i nic dziwnego że taka pizza nazywa się di angelo:D
reszte tajemnic potem:D
Ostatnio edytował (2): banita dnia 30.08.10 18:09

Częsty Bywalec
Avatar marypoppins
reputacja: 0
posty: 269
online
31.05.17 13:07 | #3155604 | (link) | zgłoś naruszenie
Jak widać każdy ma swój ulubiony przepis. Nie ma co krytykować upodobań innych.
AJO.pl | INDATA Software Limited Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu . Polityka prywatności Regulamin FAQ Reklama Współpraca Kontakt
login
hasło
|
Nie masz profilu? - zarejestruj się i zacznij w pełni korzystać z sieci!